9. 12. 2024
Informace o probíhající hybridizaci Špendlíku moravského.
Vážení ovocnáři a zahradníci.
Před pár lety jsem se mimo jiné zaměřil na hybridizaci Špendlíku moravského.
Jako mladý jsem vyrůstal v horách na Valašsku pouze na pravé Švestce domácí a Špendlíku moravském.
Dnes těžce hledám pochopení v nových odrůdách, neboť chutě těchto odrůd nastavily laťku mého uspokojeni velmi vysoko.
Špendlík moravský má i své negativní stránky, avšak považuji ho za vrchol intenzity aroma mezi slivoněmi, dalece přesahující Švestku domácí.
Zda v minulosti někdo pracoval se Špendlíkem moravským(valašským) je mi záhadou. Pokud tomu tak nebylo, snad z neznalosti samotné odrůdy, nebo nedostatkem vlastností, které jsou ideální pro trh.
Šlechtitel který šlechtí pro potřeby trhu, tím myslím potřeby globálního trhu, jako je transport, skladovatelnost atd. má zásadně ovlivněno vnímání při výběru rodičů.
Odproštěním se od diktátu trhu zjistíme, že se nám výběr rodičů rozšíří do velkých rozměrů.
Tento názor zastávám i na ostatní druhy ovoce a právě takový diktát nám genovou rozmanitost velmi zužuje.
Nejdeme touto cestou a vždy se budu řídit jistou formou genové svobody.
Pokud jde o slivoně, zaměřuji se zásadně na plody pro pálení destilátů, bez jakékoli potřeby transportu a skladovatelnosti..
Kritéria:
1 - dobrá cukernatost
2 - šťavnatost
3 - lahodná chuť, s opakující se potřebou konzumace dalších plodů
4 - intenzivní aroma nejen slupky, ale také dužiny
5 - odlučitelnost od pecky
6 - zrání nejpozději do konce srpna
7 - vysoká mrazu odolnost i v květu
8 - odolnost proti praskání plodů při deštích
9 - brzká plodnost a kvalitní násada.
10 - polo masitá, či masitá struktura
11 - velmi krátká doba finálního zraní - čím kratší doba dozrávání, tím menší škody způsobené hmyzem
12 - tolerance na šárku
13 - odolnost na moniliovou hnilobu
Hybridizace a tvorba našich nových genotypů vzniká v horách v nadmořské výšce od 570 do 680 m.n. m., kombinací umělých pěstíren, genetiky a epigenetiky.
Šlechtění nových kříženců přináší větší odolnost na klimatické změny.
Mnozí opomíjí, že kvalita a odolnost plodů, je závislá na klimatické odolnosti samotného stromu a hraje stejně důležitou roli jako genetická odolnost na choroby.
Pokud jde o množení již starých odrůd, takové množení ve vysokých horských podmínkách rostlinu nijak neotužuje a bude vždy geneticky stejná. Proto prosím pozor na klamné reklamy, že stromky školkované z vyšších poloh jsou odolnější, je to klam.
Naše práce a výzkum za poslední roky přinesl velmi pozitivní výsledky z výše zmíněných kritérií. Špendlík moravský tak byl zařazen do intenzivnějšího projektu šlechtění.
Odrůdy které projdou testováním a stabilizací expresivního vývoje, hodláme pustit na trh, kdy sami budeme produkovat naše stromy k prodeji.
Již bylo docíleno skvělých kříženců a věřím, že jsme na dobré cestě docílit odrůd, které nebudou pouze sladkou hmotou, ale přinesou intenzivní aroma v nových odolných hybridech. (Skutečné intenzivní aroma - nikoli pouze to reklamně papírové)
Emanuel Vala
https://www.vyzkumnastanice.cz
OVS-Beskydy EKOSFERA s.r.o.